Ardor siirtyi paperittomaan tuotantoon

Ardor siirtyi paperittomaan tuotantoon

Digitalisointi nostaa Ardorin kilpailu- ja palvelukyvyn uudelle tasolle. Tuotannon tehokkuus paranee jopa 30­–40 prosenttia, arvioi Ardorin Raision putkitehtaan tuotantopäällikkö Kari Hyvärinen.

Ardor on siirtynyt paperittomaan tuotantoon Raision putkitehtaalla. Yhtiön työntekijät ovat ottaneet käyttöön digitaalisen tuotannonohjausjärjestelmän PipeCloudin, joka parantaa tuntuvasti Ardorin tuottavuutta ja kilpailukykyä.

Kaikki kuvat, sahauslistat ja hitsauksen työmääräimet tulevat pajan työpisteisiin asennetuille tableteille”, Ardorin tuotantopäällikkö Kari Hyvärinen (kuvassa) sanoo.

”Meidän ammattilaiset kuittaavat sieltä työn ja merkkaavat järjestelmään työvaiheiden tärkeät parametrit. Tehtaan johto näkee tilanteen reaaliaikaisena ja voi myöhemmin porautua helposti mihin tahansa työn yksityiskohtaan. Digitaalisuus on ylivoimainen ase jäljitettävyydessä.”

Kari Hyvärisen mukaan SaaS-pohjainen PipeCloud parantaa myös Ardorin palvelukykyä. Tarjoukset voidaan laskea nopeammin ja tarkemmin. Pienempiä eriä voidaan toimittaa asiakkaille ripeämmin, koska PipeCloud optimoi niiden toteutuksen suurempien töiden yhteyteen tai niiden saumoihin. Myös materiaalihävikki vähenee. Tuotannon digitalisointi on mahdollistanut Ardorin asiakkaille kilpailukykyiset hinnat, vaikka Suomessa toimiva Ardor maksaa työntekijöilleen parempia palkkoja kuin sen itäeurooppalaiset kilpailijat.

Olemme pystyneet parantamaan tuotannon tehokkuutta noin 10–20 prosenttia PipeCloudin avulla ja uskon, että me voidaan saavuttaa kohtuullisilla ponnistuksilla 30–40 prosentin tuottavuushyöty”, Kari Hyvärinen sanoo.

”Läpimenoaikojen lyhentämisestä tulee vielä yksi napsu lisää. PipeCloud on iso loikka, jonka meidän työntekijämme ovat omaksuneet yllättävän nopeasti. Ei siinä mennyt kuin päivä tai pari, kun kaverit jo käyttivät systeemiä sujuvasti. Jos joku vaatisi nyt meitä palaamaan vanhalle paperilinjalle, pitäisin tällaista ehdotusta mustana huumorina.”

HÄTKÄHDYTTÄVÄN SUURI MUUTOS

Kaikki Ardorin kilpailijat toimivat enemmän tai vähemmän analogisessa ympäristössä. Monia PipeCloudin automatisoimia työvaiheita tehdään edelleen manuaalisesti. Työ etenee hitaammin ja inhimillisiä virheitä tapahtuu useammin, vaikka kaikki tekevät parhaansa.

PipeCloudin myyntijohtaja Atte Peltola kertoo, että PipeCloud vähentää kiireen tuntua pajan lattialla. Prosessin tehokkuutta voidaan ohjata tarkasti ja hallitusti. Muutokset voidaan viedä tuotantoon nopeasti, ja pajan johto saa niistä välittömän palautteen.

”Monet Ardorin pajalla käyneet vieraat ovat hätkähtäneet, kun ovat nähneet PipeCloudin niin sanotusti kovassa ajossa”, Peltola sanoo. ”Reaaliaikainen tilannekuva on kova juttu. Tehtaan johto näkee yhdellä silmäyksellä, mitä tehtaan lattialla tapahtuu ja oppii kerätyn datan avulla omasta prosessistaan.”

Peltolan arvion mukaan PipeCloud saattaa auttaa kannattavuusrajalla taistelevan pajan tuloksen plussalle jo pelkästään paremman materiaalitehokkuuden takia.

”Materiaalin hävikki saattaa pienentyä jopa 50 prosenttia, kun tekoäly hoitaa putkien katkaisun optimoinnin. Ei tavallisilla sahureilla ole aikaa ryhtyä sellaisia laskemaan. Hän pätkäisee yleensä putken siitä, mistä se tuntuu hyvältä pätkäistä. Laskin kerran huvikseni, kuinka paljon terästä säästyisi, jos kaikki maailman putket katkaistaisiin PipeCloudin ohjauksella. Tulos oli yhtä suuri kuin 760 Eiffelin tornin teräkset – joka vuosi.”

 

Lisätietoja:

Tuotantopäällikkö Kari Hyvärinen

Ardor Oy

+358 50 431 4300

kari.hyvarinen@ardor.fi

 

Myyntijohtaja Atte Peltola

PipeCloud Oy

+358 40 070 9453

atte.peltola@ardor.fi